Zapewne wiesz, że owoce i warzywa w sklepie spożywczym mogą być pokryte środkami chemicznymi, które zabijają robaki, grzyby i inne ochydztwa. Tegoroczne badania (z US Department of Agriculture and Food and Drug Administration) dowodzą, że w 68% żywności znajdują się pestycydy i chemia, którą to właśnie tępi się robale. Dlatego właśnie Europejska Wspólnota Gospodarcza podaje nam listę warzyw i owoców, które są najbardziej i najmniej zanieczyszczone. Przedstawiam Ci tutaj parszywą dwunastkę najbardziej brudnych owoców i warzyw, które najlepiej kupować organiczne, (jeśli istnieje taka możliwość), oraz listę 15 czystych, które możesz wcinać bez obaw.
1. Jabłko
2. Seler
3. Słodka Papryka
4. Brzoskwinia
5. Truskawka
6. Morela
7. Winogrono
8. Szpinak
9. Sałata
10. Ogórek
11. Jagody
12. Ziemniaki
12. Ziemniaki
Czysta Piętnastka (mniejsza w pestycydy, nie ma potrzeby kupować organicznych)
1. Cebula
2. Kukurydza
3. Ananas
4. Awokado
5. Kapusta
6. Groszek
7. Szparagi
8. Mango
9. Bakłażan
10. Kiwi
11. Melon
12. Słodkie ziemniaki
13. Grejpfrut
14. Arbuz
15. Grzyby
Lista 51 owoców i warzyw, w których wykryto pestycydy.
Niższy numer = więcej pestycydów.
Mam nadzieję, że będzie to dla Ciebie motywacją by ograniczyć wydawanie pieniędzy na pestycydy. Czasem się zastanawiam czy zjeść jabłko z pestycydami, czy lepiej w ogóle go nie zjeść...
I co to jeść? pozostaje tylko pić kukurydzę! Wtedy pozostaje tylko dylemat czy Jim czy Jack ;)
OdpowiedzUsuń